Zoeken binnen een bepaalde straal? Terug

Postcode afstand lokatie

Zoeken binnen een bepaalde straal? – Door koppeling van postcode of plaats aan geografische coördinaten wordt het mogelijk.

In deze tijd waarin smart-phones met ingebouwde GPS voor positie bepaling steeds meer gemeengoed worden, zouden we bijna de postcode vergeten.

In 1977 is de postcode in Nederland ingevoerd. De code bestaat uit vier cijfers en twee letters. De eerste 2 cijfers geven de regio aan, de laatste 2 cijfers de wijk. De twee letters geven de buurt en straat aan.

De postcodes bepalen daarmee vrij aardig de lokatie in het land. Door aan deze postcodes geografische coordinaten te koppelen, biedt dit de mogelijkheid om ook afstanden tussen postcodes te berekenen.

Deze afstanden en postcodes zijn ook in web toepassingen te gebruiken. Denk bv aan bekende sites als funda.nl waar u huizen kunt zoeken die te koop staan binnen een bepaalde straal. Of marktplaats.nl waar u kunt zoeken naar produkten die binnen een bepaalde straal worden aangeboden.

Wevolve heeft de afstanden aan de hand van postcodes of plaatsnamen o.a. toegepast in de recruitment module die door Catalpa wordt gebruikt. Hiermee kan naar alle beschikbare vacatures binnen een bepaalde afstand van een plaats of postcode gezocht worden. Bekijk de vacature site van Catalpa.

Heeft u ook een toepassing waarin u postcodes wilt gaan gebruiken, neemt u dan contact met ons op. Ook als een andere manier van lokatie- of positiebepaling gewenst is, kunnen wij u verder helpen.

Trivia (bron: wikipedia):

  • De 'laagste' postcode van Nederland is 1000 AA - de postcode van een blok postbussen in het hoofdpostkantoor van Amsterdam.
  • De 'hoogste' bestaande postcode van Nederland is 9999 XL, van de Akkemaweg in Stitswerd. Daarna komen nog de postcodes 9999 XX en 9999 ZZ, van respectievelijk de Knolweg 1001 en 1002 in Stitswerd. Dit zijn echter fictieve adressen.

Geplaatst op: 08/02/2011 10:16
Categorie: Blog